Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından alınan bilgiye göre, Türkiye'nin şu anda 4'ü aktif (Türksat 2A, Türksat 3A, Türksat 4A, Türksat 4B), 2'si ömrünü tamamlamış (Türksat 1B ve Türksat 1C ) toplam 6 haberleşme uydusu ile 2'si aktif (Göktürk 2 ve Rasat), 1'i ömrünü tamamlamış (Bilsat) 3 gözlem uydusu bulunuyor.
Türkiye'nin 6'ncı haberleşme uydusu Türksat 4B, 16 Ekim 2015’te Türkiye saatiyle 23.40'da Baykonur uzay üssünden fırlatıldı. Türk ve Japon mühendislerin ortaklaşa ürettiği Türksat 4B uydusunun yeni bir teknoloji olan ''Ka Bant'' frekansı sayesinde uydudan ucuz internet servisi verilecek.
Japonya'da Mitsubishi Electric Cooperation (MELCO) firması tarafından yapılan ve 21 Ocak'ta yörüngede teslim edilen uydu, Türkiye'nin haberleşme kapasitesini 3 kat artıracak projenin önemli parçalarından birini oluşturuyor.
ÖMRÜ 30 YIL
Yaklaşık 5 yılda kendini amorti etmesi beklenen uydunun ömrü 30 yıldan fazla olacak. 43 kanala ev sahipliği yapacak Türksat 4B, karasal alt yapı üzerinden internet götürülemeyen bölgelerin yanı sıra komşu ülkelere de uydu aracılığıyla ucuz geniş bant internet servisi sağlayacak. Türksat 3A uydusu üzerinden sağlanan internet hizmeti, Türksat 4B uydusuyla yarı yarıya ucuzlayacak.
YENİLERİ GELİYOR
Türkiye'de kurulan USET tesislerinde üretilecek Türksat 6A uydusunun 2020 başlarında, Türksat 5A ve Türksat 5B uydusunun ise 2018'de uzaya fırlatılması öngörülüyor.
Türkiye, 2020 yılında en az 3'ü yerli toplam 7 uydudan oluşan uydu filosuyla Güney Amerika, Kuzey Amerika'nın doğusu, Avrupa, Asya ve Afrika'nın tamamı ile Avustralya'nın batısını kapsama alanına katacak. Böylece dünya nüfusunun yüzde 91'inde Türk uyduları aracılığıyla erişim imkanına kavuşulacak.Haber7